Tips!

Image

Tips voor buitenplanten

Tip 1. Maak een Waterreservoir in uw Potten

Veel potten hebben gaten in de bodem van de pot. Dat betekend dat bij het water geven het water gelijk weer uit de pot loopt. Planten die droog staan nemen vaak moeilijker water op en zijn dus niet geholpen bij watergeven dat gelijk weer uit de pot loopt.

Bij de aanschaf van een nieuwe pot, bak of mand maakt u gaten in de zijkant van de pot op circa 3 cm hoogte. Vul de pot met kleikorrels op tot aan de gaten en leg daaroverheen een laag potgrond alvorens u de plant plaatst. Nu heeft de plant een eigen water reservoir in de pot.

Sommige potten worden verkocht met gaten in de bodem. In dat geval kunt u bovenstaande tip niet toepassen maar kunt u wel een water reservoir maken middels een waterschotel.

Tip 2. Uitbundige Bloei

Het meest genieten we van planten die tot lang in het najaar bloeien. Daarom hebben we de volgende tips om de planten zo lang mogelijk mooi te houden

  • Gebruik altijd potgrond in potten of bakken

  • Gebruik nooit tuinaarde! Dit is compost en enkel geschikt voor het gebruik in de tuin en niet in uw pot.

  • Investeer in goede potgrond met een lang werkende voeding.

  • Indien de gebruikte potgrond voeding voor slechts een paar weken bevat gebruik dan extra voeding zoals osmoscote. Deze voeding geeft circa 6 maanden lang voeding af aan de planten.

  • Verwijder uitgebloeide bloemen zodat de plan zijn energie in de nog actieve bloemen steekt.

Tip 3. Planten Vorstvrij zetten

Veel mooie kuip- en terras planten zijn prachtig om te zien maar zijn niet altijd in staat de winter te overleven. Met de volgende tips kan u de kans op overleving vergroten

  • Indien nachtvorst voorspelt is plaats dan de bakken of potten in de schuur of in huis.

  • Wanneer u niet over de ruimte beschikt is het altijd mogelijk de plant af te dekken met (jute) zakken en of kleden.

  • Plant tot ijsheiligen nog geen bloeiers in de volle grond.

Tip 4. Planten op vochtige grond

Er zijn veel bloeiers die van vochtige grond houden maar die snel uitdrogen zoals bijvoorbeeld planten in een hanging basket. Door de wind drogen de planten vaak snel uit en moet u regelmatig water geven.

Tip 5. Weer Slakken en Katten uit de tuin

Niemand wil slakken of katten tussen de bloemen of planten. Slakken zijn eenvoudig te weren met (vaak) chemische middelen. Maar er is ook een natuurvriendelijk alternatief door het gebruik van cacao doppen.

De cacao dop kan gebruikt worden als bodembedekker in elke tuin en rondom nagenoeg elke plant. Het maakt u tuin aantrekkelijker, verbetert de grond, voorkomt snelle uitdroging en gaat onkruid tegen. En misschien wel het grootste voordeel dat slakken en katten niet van deze doppen houden.